Homenatges

HOMENATGES

 

26 DE GENER DE 1979

El Ple de l’Ajuntament de Vic aprova posar el nom d’Avinguda Mossèn Josep Guiteras al carrer que des de l’any 1970 es deia Serra de Sanfern Via A.

16 DE JUNY DE 1979

A  dos quarts de nou del vespre es va fer la inauguració d’un monument, obra de Maurici Herraiz i Chavarria,  situat al carrer Foch i Torres cruïlla Jesús Obrer. Els promotors del monuments son els propietaris de les vivendes que Mn. Guiteras va ajudar a construir, els veïns del carrer Sant Francesc i els seus familiars, amics i col·laboradors.

Hi van parlar Mn. Josep Calm (ecònom de la Parròquia de Lurdes), l’alcalde de Vic Sr. Montañà, el veí Francesc Fortino, i va tancar l’acte el bisbe de Vic Dr. Masnou.

2 DE MAIG DE 1993

Ja l’any anterior s’havien iniciat les gestions per demanar autorització per traslladar les despulles de Mn. Guiteras del cementiri de Vic a l’església del Roser.

El dia 2 maig a les 12 del matí es va fer una Missa en sufragi de Mn. Guiteras, i a les 5 de la tarda la festa d’homenatge en motiu de donar-li sepultura.

El Bisbe de Vic Dr. Guix va presidir l’acte juntament amb els alcaldes de Vic i de Moià. Després de traslladar les despulles des de l’església de la Guia, on hi van estar exposades des del dia anterior, es va fer el descobriment d’una placa commemorativa; una ofrena floral per part dels representants dels tres grups d’habitatges que Mn. Guiteras havia ajudat a construir, i la signatura de l’acta notarial pels testimonis. El Cor de l’Hospitalitat de Lurdes va solemnitzar l’acte amb els seus cants. Es va posar a la venda una petita semblança de Mn. Guiteras, en forma d’auca, amb dibuixos de Pilarín Bayés, per sufragar les despeses. La festa va acabar amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Bofills.

Un circuït intern de TV va permetre seguir la cerimònia des d’una sala adjunta. Hi van assistir aproximadament un miler de persones, segons va informar la premsa.

Sembla que aquell dia es va produir un fet que alguns testimonis consideren que va ser un miracle. Una de les senyores assistents que havia conegut a Mn. Guiteras, i que tenia el dit polze de la ma dreta inutilitzat, després de tocar la caixa amb les restes va recuperar més tard la mobilitat de tota la ma. (Més informació a l’apartat Testimonis)

1 DE MAIG DE 1994

En motiu del 16è aniversari de la seva mort, el diumenge 1 de maig, es va fer una missa concelebrada a l’església del Roser.

2 DE MAIG DE 1998

En motiu del 20è aniversari, el dissabte 2 de maig, es va fer una missa a les vuit del vespre a l’església del Roser. S’aprofita per inaugurar la restauració del presbiteri, el paviment i la il·luminació general. Tots aquest actes van ser presidits per Mn. Fèlix Guàrdia, Vicari General, pel Sr. Jacint Codina, alcalde de Vic i amb la col·laboració de l’Orfeó Vigatà

7 D’OCTUBRE DE 2000

Aquell any es complien 60 de l’arribada de Mn. Guiteras a la Calla. Per commemorar-ho s’edita un punt de llibre amb la seva fotografia.

3 I 11 DE MAIG DE 2003

El 25è aniversari de la mort de Mn. Guiteras es commemora en dues dates. El 3 de maig a Vic amb una eucaristia solemne a l’església del Roser amb cant i concert de l’Orfeó Vigatà, amb presencia d’autoritats i ballada de sardanes. El diumenge següent, dia 11, al matí s’inaugura a Moià el passatge que porta el seu nom entre el carrer Massamsó i el carrer Pau Casals. Aquest acte va ser promogut pels de la lleva del 44 (nascuts l’any 1923) amb motiu del 80 aniversari d’aquest col·lectiu que van conèixer a Mn. Guiteras quan era consiliari de joves.

En aquesta trobada hi va haver el compromís d’encarregar a Mn. Esmarats de fer un llibret amb una semblança de Mn. Guiteras. Es va fer i es va acabar a l’octubre de 2003 i es va presentar el dia 21 de desembre d’aquell any

DESEMBRE DE 2003

Es fa una petició oficial a l’Ajuntament de Vic per a que el nou Casal que s’estava construint en els locals on hi havia abans l’escola Balmes, porti el nom de Mn. Guiteras. L’Ajuntament ho aprova en la sessió plenària del dia 22 de desembre.

29 DE JULIOL DE 2005

Es fa la benedicció del bust de Mn. Guiteras, obra de l’escultor vigatà Seguranyes, que actualment està en el vestíbul del Casal que porta el seu nom. L’acte es fa a l’església del Roser amb la presencia del bisbe Romà Casanovas i l’alcalde de Vic Jacint Codina.

12 DE JULIOL DE 2006

La Consellera de Benestar i Família Carme Figueras i l’alcalde de Vic,  inauguren el Casal Mn. Guiteras, amb el bust beneit l’any anterior a l’entrada de les instal·lacions.

23 DE MAIG DE 2007

S’organitza una Olla Popular, al pati del Casal Mn. Guiteras, amb una assistència propera a les 130 persones. L’acte s’aprofita per a gravar algunes escenes d’una pel·lícula que s’estava preparant sobre la seva vida.

DESEMBRE DE 2007

S’edita un DVD amb una pel·lícula sobre la vida de Mn. Guiteras, dirigida per Josep Santias de Bertran, i amb la col·laboració de membres de l’Associació Mn. Guiteras. La qualitat tècnica de la pel·lícula i el rigor històric és més que discutible.

Per iniciativa d’alguns membres de l’Associació es van realitzar algunes accions per promoure la beatificació del “capellà de La Calla” (venda de loteria de Nadal, del DVD i del llibre de Mn. Esmarats)

10 DE MAIG DE 2008

En motiu del 30è aniversari de la seva mort, es fa una Olla Popular i una trobada de puntaires, actes organitzats per l’Associació Mn. Guiteras.

Es va celebrar a l’Ateneu La Central de Vic sense presencia d’autoritats. Només hi van assistir regidors de la Plataforma per Catalunya (PxC) que va capitalitzar l’acte políticament a favor seu.

MARÇ DE 2010

Aquell any es va commemorar el 50è aniversari de la creació del barri de la Serra de Senferm.

Es va fer una exposició on es destacava l’obra de Mn. Guiteras, i un dinar popular, el diumenge dia 21 de març al Centre Cívic del barri, amb la presencia dels diferents presidents que havia tingut fins el moment l’associació de veïns. S’hi van reuní més d’un centenar de persones. Es va destapar una placa  en record del capellà i hi van haver diversos parlaments referents a la vida del barri. Mn. Pere Cases va fer una pregaria, es va recitar un poema de Mn. Guiteras i un grup de veïns va cantar una cançó escrita per Jaume Puig. L’homenatge va acabar amb música i ball amb l’actuació del cantant Josep Guardiola.

Entrades recents